هر آنچه که باید در مورد بیماری سل و روش های تشخیص و درمان آن بدانیم
هر آنچه که باید در مورد بیماری سل و روش های تشخیص و درمان آن بدانیم

بیماری سل : علائم ، روش های پیشگیری و تشخیص و درمان بیماری سل نمکستان: بیماری سل یک نوع بیماری عفونی، واگیر دار می باشد، در صورتی که این بیماری مراحل درمان خود را به موقع آغاز نکند باعث بروز مشکلات زیادی می شود و درصد مرگ و میر بیماران را بالا می برد. بیماری […]

بیماری سل : علائم ، روش های پیشگیری و تشخیص و درمان بیماری سل

بیماری سل : علائم ، روش های پیشگیری و تشخیص و درمان بیماری سل

نمکستان: بیماری سل یک نوع بیماری عفونی، واگیر دار می باشد، در صورتی که این بیماری مراحل درمان خود را به موقع آغاز نکند باعث بروز مشکلات زیادی می شود و درصد مرگ و میر بیماران را بالا می برد. بیماری سل دو نوع است پنهان و فعال و نمونه فعال آن واگیر دار است. برای درمان بیماری سل از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود که هرچه سیستم دفاعی افراد ضعیف تر باشد درمان این بیماری دشوارتر خواهد بود.

بیماری سل در هر رده سنی و در هر جامعه و کشوری ممکن است اتفاق بیافتد با این حال این بیماری در جوانان و هم چنین در کشور های صنعتی بیشتر مشاهده می شود.

بیماری مرگبار سل :

مایکوباکتریوم توبرکلوزیس عامل بیماری عفونی سل است، سل یک بیماری واگیر دار می باشد به طور معمول افرادی که با بیماران سل بیشتر در ارتباط هستند احتمال ابتلا به این بیماری در آن ها بیشتر است.

اندام هدف بیماری سل شش ها هستند و باکتری سل به شش ها حمله می کند و در شش ها تکثیر می یابد، البته لازم به ذکر است که این باکتری ممکن است به کلیه ها و یا سایر اندام های بدن نیز برود.

روش های پیشگیری بیماری سل و تشخیص بیماری سل

چگونه افراد به این بیماری مبتلا می شوند؟

فردی که به بیماری سل مبتلا است به طور متعدد سرفه می کند،فرد بیمار از طریق سرفه، عطسه و یا حتی از طریق صحبت کردن می تواند ذرات آلوده را در فضا پخش کند از طریق مجراهای تنفسی این ذرات وارد بدن فرد سالم می شود و ممکن است او را بیمار کند.

باید توجه داشته باشید که اگر فرد سالم در طی مدت زمان طولانی در محیطی بسته در معرض این ذرات آلوده قرار بگیرد بیمار خواهد شد و با یکبار تنفس این ذرات بیماری اتفاق نمی افتد، باید بدانید که میکروب سل از طریق خون و ظروف غذا و حشرات به بدن منتقل نمی شود.

انواع سل :

در ارتباط با بیماری سل باید بدانید که عامل سل ممکن است در بدن فردی حضور داشته باشد ولی آن فرد علائم سل را نداشته باشد.

همچنین بخوانید:  صافی کف پا چیست؟ علائم، تشخیص و درمان صافی کف پا

سل پنهان :

در نوع سل پنهان، عامل بیماری در بدن وجود دارد اما غیر فعال می باشد، سلول های ایمنی بدن و همچنین مکانیسم های دفاعی بدن عامل سل را به صورت خفته نگه داشته اند و در این شرایط فرد عامل بیماری را در بدن دارد اما علائم آن را ندارد.

در نوع سل پنهان، باکتری توبرکلوسیز غیر فعال است و فرد عامل بیماری را به کسی منتقل نمی کند و باعث گسترش بیماری نمی شود، بیماری سل زمانی منتقل می شود که باکتری سل فعال باشد و علائم سل در فرد مشاهده بشود.

توجه کنید که سل پنهان در صورتی که فعال شود بیماری ایجاد می کند.

در صورتی که افراد سیستم دفاعی ضعیفی داشته باشند احتمال فعال شدن سل پنهان در آن ها بیشتر می شود برای مثال افرادی که به ایدز مبتلا هستند یا حتی افرادی که مشکلات گوارشی دارند و افرادی سیگاری احتمال فعال شدن سل پنهان در آن ها بیشتر است.

درمان بیماری سل

سل فعال :

فردی که سل فعال داشته باشد می تواند باکتری را از طریق سرفه، عطسه به فرد دیگر منتقل کند.

تشخیص بیماری سل :

برای تشخیص سل از خلط های فرد به دفعات متعدد نمونه گیری می کنند و بعد از انجام آزمایش روی نمونه مورد نظر اگر جواب چند نمونه مثبت باشد پزشک درمان فرد را شروع می کند.

روش های دیگری نیز برای تشخیص بیماری سل وجود دارد مانند تست پوستی توبرکولین (PPD) ولی درصد درست بودن نتیجه تست پوستی بسیار کم است.

درمان بیماری سل :

در صورتی که درمان سل به طور منظم شروع شود مشکلی نخواهد داشت. به طور معمول به مدت ۶ ماه  از آنتی بیوتیک استفاده می کنند که البته برحسب سیستم دفاعی بدن نوع آنتی بیوتیکی که استفاده می شود متفاوت خواهد بود.

درمان بیماری سل به سیستم دفاعی افراد و همچنین نوع  زندگی آن ها بستگی دارد، درمان افرادی که سیگاری هستند و یا مبتلا به ایدز می باشند سخت تر است.

 هر آنچه که باید در مورد بیماری سل و روش های تشخیص و درمان آن بدانیم

هر آنچه که باید در مورد بیماری سل و روش های تشخیص و درمان آن بدانیم

منبع: نمکستان